A magyar vidék a legjobb dolog, ami idén télen történhet veled

2017-11-08

Amikor megérkeznek az első ködös reggelek, amikor délután négykor már alig látunk az orrunkon túl, tökéletes időszak arra – amennyiben egy népmesében, vagy egy giccses amerikai filmben élünk – hogy dobjunk még egy rakás fát a tűzre, és megállapítsuk, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon.

Ami persze teljes tévedés. Hiszen ilyenkor a legeslegjobb a didergető, izgalmas, hólepte magyar vidéken!

A város díszkivilágítását és egyúttal a pihe-puha komfortzónát óvatosan hátrahagyva, elindulunk feltérképezni a romantikus búbos kemencék, a csendes erdők és a hetedhét országra szóló magyar népszokások különleges világát. Mert az élet attól, hogy a hőmérséklet nulla fok alá süllyed, még nem áll meg!

Balatonon innen és túl

A Balaton nem csak a nyaralóké, hanem a korcsolyázás, a fakutyázás, a forraltborozás és a pokrócba tekerve egy kávézó teraszán ücsörgés szerelmeseié is. Akár a part közelében, akár attól kicsit eltávolodva, az álmos Tihanyban, a zenétől és képzőművészeti programoktól zajos Veszprémben, vagy még messzebb merészkedve, a tó csücskével határos Zalában, olyan programok és helyszínek várnak ránk, amelyeket többnyire filmekben látunk, vagy csak könyvekben olvasunk. Legyen az természetközeli vagy kulturális kikapcsolódás, csendes elvonulás vagy harsány együtt mulatozás, a Dunántúlon megtaláljuk a számításainkat.

Tekeredik a rétes

Van egy aprócska falu Komárom és Esztergom között, amely arról nevezetes, hogy komoly titkok ismerője. A helyiek ugyanis tudják, hogyan lesz a rétes tökéletes. Az ideérkezőket a falubeliek óriási vendégszeretete, egy kupica pálinka és nagy adag hagymás-tejfölös langalló várja. Ezután kezdődik a rejtély felfedése. A rétesnyújtás praktikáiba a jókedvű asszonyok vezetnek be minket, a részvétel azonban mindenkinek erősen ajánlott, hiszen a gyakorlat teszi a mestert. A rétesnyújtó-gyorstalpaló után egy finom fedeles levessel és a saját készítésű rétesünkkel vendégelnek meg minket. Ebéd után pedig lesz alkalmunk tenni egy rövid sétát a lovardában, és a környéken, amelynek magával ragadó hangulata felüdülést jelent majd a zakatoló hétköznapok után.

 

A völgyben vártalak

Pázmánd Budapesttől nem messze, a Velencei-dombság szívében lévő gyönyörű kis település, ahol nyugodtan mondhatjuk, megterem minden, mi szem-szájnak ingere. A környék legnagyobb szőlőtermő területeiből a falu szélén fekvő Szerelemvölgyben készítik az izgalmasnál izgalmasabb borokat. 2013-ban az egykori jezsuita dézsmapincét feltárták, és megszületett a Bálint Borárium, ami a Velencei-tavi térség mellett a hazai borvidékek és ökológiai gazdálkodások minősített borainak, valamint a környék borkészítő múltjának bemutatását tűzte ki céljául. A környéken fellelhető finomságoktól sem fosztják meg az ide érkezőket, tradicionális hazai ízekkel, sparhelten készült és kemencében sült ételekkel várják a látogató közönséget. Ha a vendégek is kipróbálnák magukat valamilyen gasztronómiai megmérettetésben, akkor a borárium konyhájában, vagy a téliesített panorámateraszon, szezonális gyümölcsökből akár lekvárt is főzhetnek.

Pálinka, szerelmem

Különleges időutazásra indulunk, ha a visegrádi Zugfőzdébe látogatunk. Pálinkát már időszámításunk előtt is készítettek, előállítása, felhasználása és megítélése azonban az idők során rengeteget változott. A pálinkamúzeum a pálinkafőzés múltjába és rejtelmeibe vezet be minket, az etruszkok idejétől egészen napjainkig. A 19. század végén a szeszadó-törvény termelési keretet határozott meg a szeszgyárak és szeszfőzdék számára, így a készítők különböző trükkökhöz folyamodtak, hogy a mennyei italból nagyobb mennyiséget készíthessenek titokban. A szakértők ezekbe a zugfőző trükkökbe is beavatják az ide érkezőket, és a bátrabbak a kuktákat is felrobbanthatják kísérletező kedvükben. Az interaktív főzés és kóstolás mellett az izgalmas előadásokon és az üvegcímkékből készült retro kiállításon keresztül juthatunk közelebb ahhoz a színes-szagos világához, ami maga az íncsiklandó magyar pálinka.

 

Képek: Pinterest