Mesefalu, füvesember és egy legendás palotaszálló

2017-10-03

Olyan, mintha rajzolták volna, pedig igazi. Az egyik legvidámabb falu, ahol valaha jártunk. A fatornyos, zsindelytetős templomot százéves, fehérre meszelt, tornácos házak veszik körül. Hollókőt alig pár százan lakják, az Ófalu 67 kicsi házát az UNESCO a világörökség részeként tartja számon. Az itt élők igazi öröksége azonban a házakban lakó emberek és a velük együtt élő történetek. Az idelátogatóval bármikor megeshet, hogy valaki csak úgy, jó kedvében meginvitálja egy palóclevesre, de az is lehet, hogy épp egy hagyományőrző ünnepség forgatagába csöppen bele. Ilyenkor összegyűlik a falu apraja-nagyja, és igazi időutazás kezdődik el.

Kicsit távolabb, már az országhatár túloldalán, Szlovákiában, a Somoskői várat nézzük meg, amelynek északi oldalán az egykori vulkanizmus eredményeként különös „bazaltvízesés” jött létre. A hegycsúcsról elképesztő kilátás nyílik a környező településekre. Következő állomásunk Bükkszentkereszt lesz, ahol Gyuri bácsit, a füves embert látogatjuk meg. Gyuri bácsi tudásának és gyógynövényes kertjének híre messzire ér el, gyógyteáit szívesen megosztja az ide érkezőkkel.

 

A Bükk-hegység egyik legszebb üdülője Lillafüred, amelyet az egykori főispán legendás szépségű testvéréről neveztek el. Az 1900-as évek idején épült Palotaszálló a XV. századi vadászkastélyok hangulatát idézi, függőkertje különleges teraszos sétányrendszer, amelyről rálátni Magyarország legmagasabb vízesésére. A helyi kisvasúttal bejárhatjuk a szinte érintetlen természetet, a Bükk-fennsíkon pedig megcsodálhatjuk a nemzeti park védelme alatt álló gazdag növény-és állatvilágot.

Szilvásváradon, a másik híres bükki üdülőhelyen, újra kisvasútra szállunk, majd egy nagy erdei sétát követően együtt piknikezünk. A nem messze lévő bélapátfalvi ciszterci kolostor egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás közelében épült. A magányosan álló XIII. századi apátság tökéletes hely az elmélyülésre. A különleges falu- és erdőtúrát Mónosbélen sajt- és kolbászkóstolással zárjuk. A Dél-Alpokéval megegyező mikroklímának köszönhetően, a gyógynövények és a legelésző állatok számára ez az egyik legkiválóbb élőhely. Itt található egy óriási birtokon a Bükki Sajtmanufaktúra, illetve a sertések és mangalicák legjobb részeit feldolgozó Sonka Soma.