TÖKjó receptek

2017-10-06

Közeleg a Halloween, és az őszi házibulik szezonja. Megosztjuk veletek a két legkedvencebb őszi tökreceptünket – egy sósat és egy édeset – hogy ezzel kápráztassátok el a vendégeiteket!

Sütőtökös humusz

Hozzávalók:

1 db kicsi sütőtök (kb. 500 g)

olivaolaj

2 gerezd fokhagyma

fél citrom

2 evőkanál tahini massza

400 g csicseriborsó

alma/zöldségek/pita

Elkészítés:

Vágd le a sütőtök tetejét, majd kanalazd ki a belsejét. Melegítsd fel a sütőt 200 °C-ra, majd vágd apró darabokra a tök imént kiszedett belső húsát. Tedd bele egy tepsibe a fokhagymával és egy nagy kanál olajjal együtt. Fűszerezd tetszés szerint, majd 45 percig süsd, hogy megpuhuljon. Utána várd meg, hogy kihűljön.

Ha lehűlt a massza, öntsd bele egy turmixgépbe, facsard bele a fél citromot, öntsd bele a tahinit és a csicseriborsót, végül sózd meg. Mixeld simára, ha szükséges, tegyél még hozzá olajat.

Ha elkészültél, öntsd a kész masszát vissza a tökbe, majd pitával és zöldségekkel tálald!

 

Sütőtökös karamelltorta

A legíncsiklandóbb szezonális édesség a sütőtökös karamelltorta, ami első ránézésre olyan, mint egy rakottpalacsinta, de valójában egyáltalán nem az.

Hozzávalók – a tésztához

80 ml növényi olaj

450 g vanília

fél doboz sütőtökpüré (~210 g)

125 ml tej

4 tojás

1 evőkanál sütőtök fűszerpor

Hozzávalók – a kencéhez

4 evőkanál karamellakrém

Hozzávalók – a töltelékhez

225 g krémsajt

125 g porcukor

1 evőkanál sütőtök fűszerpor

fél doboz sütőtökpüré (~210 g)

440 ml tejszín

Hozzávalók – a díszítéshez

70 g pekándió

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra melegítsd fel, a tepsit pedig kend ki. Az olajat, a vaníliát, az egyik adag sütőtökpürét, a tejet, a tojásokat és egy kanál sütőtök fűszerport keverj simára. A masszát tedd be a tepsibe, és süsd kb. 25 percig. Miután elkészült, hagyd, hogy kihűljön.

Keverd buborékosra a krémsajtot, majd add hozzá a porcukrot, egy kanál sütőtökport és a másik adag tökpürét, aztán keverd az egészet simára. Figyelj rá, hogy ne keverd túl folyósra. Egy másik tálban verd fel a tejszínt, majd add hozzá a sajtkrémes masszához.

Ha a tésztaalap készen van, vágd 4 szeletre hosszában. Tedd az első tésztaszeletet egy nagy tálra, majd kend meg karamellakrémmel, utána önts rá egy kis tölteléket, hogy teljesen befedje. Utána ismételd meg ezt a maradék három réteggel és a szósszal, míg végül egy csodás töktortát nem kapsz. Díszítésnek szórd meg a mennyei pekándióval!