2017-10-06
Közeleg a Halloween, és az őszi házibulik szezonja. Megosztjuk veletek a két legkedvencebb őszi tökreceptünket – egy sósat és egy édeset – hogy ezzel kápráztassátok el a vendégeiteket!
Hozzávalók:
1 db kicsi sütőtök (kb. 500 g)
olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
fél citrom
2 evőkanál tahini massza
400 g csicseriborsó
alma/zöldségek/pita
Elkészítés:
Vágd le a sütőtök tetejét, majd kanalazd ki a belsejét. Melegítsd fel a sütőt 200 °C-ra, majd vágd apró darabokra a tök imént kiszedett belső húsát. Tedd bele egy tepsibe a fokhagymával és egy nagy kanál olajjal együtt. Fűszerezd tetszés szerint, majd 45 percig süsd, hogy megpuhuljon. Utána várd meg, hogy kihűljön.
Ha lehűlt a massza, öntsd bele egy turmixgépbe, facsard bele a fél citromot, öntsd bele a tahinit és a csicseriborsót, végül sózd meg. Mixeld simára, ha szükséges, tegyél még hozzá olajat.
Ha elkészültél, öntsd a kész masszát vissza a tökbe, majd pitával és zöldségekkel tálald!
A legíncsiklandóbb szezonális édesség a sütőtökös karamelltorta, ami első ránézésre olyan, mint egy rakottpalacsinta, de valójában egyáltalán nem az.
Hozzávalók – a tésztához
80 ml növényi olaj
450 g vanília
fél doboz sütőtökpüré (~210 g)
125 ml tej
4 tojás
1 evőkanál sütőtök fűszerpor
Hozzávalók – a kencéhez
4 evőkanál karamellakrém
Hozzávalók – a töltelékhez
225 g krémsajt
125 g porcukor
1 evőkanál sütőtök fűszerpor
fél doboz sütőtökpüré (~210 g)
440 ml tejszín
Hozzávalók – a díszítéshez
70 g pekándió
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra melegítsd fel, a tepsit pedig kend ki. Az olajat, a vaníliát, az egyik adag sütőtökpürét, a tejet, a tojásokat és egy kanál sütőtök fűszerport keverj simára. A masszát tedd be a tepsibe, és süsd kb. 25 percig. Miután elkészült, hagyd, hogy kihűljön.
Keverd buborékosra a krémsajtot, majd add hozzá a porcukrot, egy kanál sütőtökport és a másik adag tökpürét, aztán keverd az egészet simára. Figyelj rá, hogy ne keverd túl folyósra. Egy másik tálban verd fel a tejszínt, majd add hozzá a sajtkrémes masszához.
Ha a tésztaalap készen van, vágd 4 szeletre hosszában. Tedd az első tésztaszeletet egy nagy tálra, majd kend meg karamellakrémmel, utána önts rá egy kis tölteléket, hogy teljesen befedje. Utána ismételd meg ezt a maradék három réteggel és a szósszal, míg végül egy csodás töktortát nem kapsz. Díszítésnek szórd meg a mennyei pekándióval!